smak
66
korpus
65
metafory
Słowo kluczowe tematu metaforycznego występuje w korpusie 66 razy.
Metafory
- charakter wina
- chłód wina
- cierpkość łagodną
- coś ziemnego w tle smaku
- czuć tutaj zieleń świeżej yerby
- czysty smak owocu
- delikatne żywice
- delikatny smak żywic
- Doskonale skomponowana zupa
- finiszować cierpkością
- finisz smaku
- finiszu smakowym
- finiszu smakowym, który jest dość szorstki
- gorczyka równoważona przez słody
- goryczka była gruba jak dzieci w USA
- goryczka gra tu główną rolę
- goryczka nie jest bardzo mocna
- goryczka pojawia się
- goryczka trochę łagodnieje
- jasnym smakiem karmelu
- kolizje smakowe wytrawnego z deserowym
- kształtują smak
- lekka cierpkość
- lekką cierpkością
- lekki korzenno-roślinny smak
- lekkim smakiem karmelu
- lekkim smakiem rodzynek
- lekko cierpki smak
- lekko cierpki smak
- lekko ziemnego smaku
- ładunkiem estrów
- Łamanie smaków
- mineralnym akcentem
- Mleczna czekolada miała w sobie na stałe wpisany happy end.
- mniej wyraźny będzie smak majonezu
- mocna cierpkość
- Nuta espresso
- nutami chmielu
- nut gruszkowych
- odłtluszczenie produktu zabija smak
- ostry smak
- owsianą aksamitność smaku
- pojawiają się karmel i rodzynki
- przydługa goryczka
- smak beczki wtopiony
- smakiem jęczmienia przechodzącym
- smakiem przechodzącym w słodowość
- smaki wyraziste
- Smak jest dość prosty dla języka
- smak jest nie nachalny
- Smak jest słaby
- smak jest wyraźniejszy
- smak kawy jest wyraźniejszy
- smak może unieść jedzącego
- smakowe nuty cytrusowe
- smak yerba mate nie jest tak bardzo wysunięty na pierwszy plan
- smak yerby jest zbyt słaby
- Ten sos właśnie sprawia, że nie jest to zwykła sałatka, ale ciekawa kompozycja smaków
- W gorzkiej czekoladzie była nuta niepokoju
- wino smakowałoby wybitnie
- Wino zrównoważone
- w smaku nuty słodowe grają
- w tle mate słodkawy posmak
- wystrzelić jedzącego w paraekstatyczną smakoprzestrzeń
- zgrabnym smakiem czereśni
- zupa głęboka w smaku

1 z 1
TEMAT: [smak]
RAMA ŹRÓDŁOWA: CZŁOWIEK
ELEMENT RAMY: czynności wobec obiektu za pomocą rąk
RAMA DOCELOWA: SMAK
ELEMENT RAMY: subiekt percepcji smakowej
(...) podłużne biscotti a przełamanej odrobiną grappy albo likieru. Tu nie ma miejsca na kompromis, smaki muszą być wyraziste, aby nie tyle unieść jedzącego , ile wprost wystrzelić go w paraekstatyczną smakoprzestrzeń. Mnie żaden z tych trzech deserów nawet nie poruszył, a jeden wręcz zirytował. W (...)